לדוגמא: הרב שך | "הרב שך"
חפשו

המבלי אין יין בארץ שיש לייבא יין כשר מרומניה?


מאת: נח זבולוני
פורסם: לא פורסם | נשלחו לפרסום - 00/04/1982
השתא לקראת חג הפסח נתבשרנו על ייבוא יין כשר למהדרין מן המהדרין מ ... רומניה, העומד תחת השגחתו ופיקוחו של "בית דין צדק של קהל מחזיקי הדת" של חסידי בעלז בירושלים.

השאלה הנוקרת את עיני קורא הידיעה, המבלי אין יין כשר למהדרין מן המהדרין מהיקבים בישראל כמו: ראשון לציון וזכרון יעקב (כרמל מזרחי), מוצא - ירושלים ועוד ועוד המספקים יין כשר למהדרין שבמהדרין שצריך לייבא מצרך זה דווקא מרומניה ?

ליהודי הפשוט קשה לעכל יבוא מוזר זה המתחרה בתוצרת הארץ ושנעשה דווקא ע"י גופים דתיים שנהנים (ולא כ "עדה החרדית" ) מן ההקצבות של ממשלת "הליכוד" ממשלם המסים לשותפים הדתיים ("אגודת ישראל" וכו').

באקראי נפל בידינו בטאון של חצר חסידי בלז בירושלים "המחנה החרדי" מט' בניסן ובו ראש המשגיחים של "קהל מחזיקי הדת של בלז" שנוכח בתהליך ייצור היין ברומניה מנסה לטהר את השרץ (הייבוא) בק"ן טעמים.

הרב יוסף מרדכי זילבר ראש המשגיחים במאמרו בבטאון בעלז "דואג" לטעמו הטוב של הצרכן הישראלי ובכך הוא מנסה לתרץ את הקושיה החמישית שרבים שאלו השנה: האם אין יין כשר בישראל שצריך לייבאו מרומניה ? ...

ראש המשגיחים נראה שהוא גם "מומחה" בסוד ייצור יין שלפי דבריו בעידן הטכנולוגיה שינו קצת את התהליך של ייצור מצרך זה, והוא אומר: "פעם ידעו שכדי לעשות יין צריך ענבים, הרי שהיום צריך גם ענבים בנוסף להרבה חומרי גלם, דהיינו תמצית סוכר, כוהל וכדומה. אמנם היין הזה כשר לברכה (בורא פרי הגפן !) ואולם גם טעים, ולא שאינו טבעי, והמבינים ביין והזוכרים את היין של פעם טוענים שהיין של היום הוא מים עם סירופ" ...

נכון, מוסיף הרב זילבר "המומחה" ליינות כי ביקבים הגדולים נעשה היין מענבים, אלא מכיון שארצנו הק' [הקדושה - א.ז.] דלה באדמה פוריה (גם "מומחה" לחקלאות !) ובמים לכן כדי לקבל כמות ענבים [יותר] גדולה משתמשים בטכנולוגיות מתקדמות ובדשנים כימיים. בנוסף לכך מצופפים יותר את הגפנים כך שמכל דונם מקבלים כמות יותר גדולה של ענבים עד לכמות של 4-6 טון לדונם, הכמות הגדולה של תנובת הענבים פוגמת בטיב הענבים ... ובגלל כמות הגדולה שמפיקים מכל דונם, מקבלים הענבים כמות סוכר נמוכה ולכן חייבים להוסיף ליין כהל או סוכר, וגם בגלל האקלים החם של ארצנו חייבים לשמור את היין בכל מיני שיטות וחומרים שגם הם גורעים מטעמו של היין ...

כאמור חסידי בעלז בירושלים דואגים לטעמו הטוב של שותה היין בירושלים, משום כך הם נענו לפנייתו של מר נפתלי מינץ ייבואן של משקאות חריפים מחו"ל בבקשה לייצר יין כשר ברומניה ששם המצב שונה: אקלים קר, ענבים משובחים יותר, מוציאים מדונם אחד לא יותר מ-500 עד 700 ק"ג ענבים, הגפנים גדלים על הרים וכו' וכו'.

סיבה נוספת, אבל כנראה לא העיקרית. ייבואנים מביאים לישראל יין מחו"ל שהוא בגדר יין נסך ונמכר בבתי מלון מסויימים, ואולי בייבוא של חסידי בעלז יין מרומניה יעלה בידם לסתום את הפירצה של ייבוא יין לא כשר מחו"ל.

לרומניה נסעה משלחת של רבני בלז ובחרו ביקב הנמצא כ-60 ק"מ מעיר הנמל קונסטנציה, מנהלי היקב הגויים קיבלו את אנשי המשלחת כאילו היו שגרירים (יתכן כי ממשלת "הליכוד" שאגודת ישראל היא השותפה העיקרית העמידה לרשות רבני בעלז פספורטים דיפלומטיים ...) וביקב זה החלו לייצר את היין עבור ישראל. היקב הוא כולו אוטומטי מלבד דברים קלים שהמשגיחים מישראל יכלו לעשות בלי שום עזרה מבחוץ.

ראש המשגיחים משבח את המשטר הקומוניסטי הרומני ואת האופי הקומוניסטי שהאנשים שם נשמעים להוראות בלי שום סטיה ...

גם השלטונות הרומניים דאגו שהמבצע יעבור בהצלחה ...

אנשי המשלחת התגוררו כל זמן תהליך ייצור היין בחדר מיוחד בסמוך למקום תהליך הייצור. גם את השבתות בילו בתוך החדר וההשגחה על היין הייתה רצופה במשך 24 שעות של היממה ...

אלו בערך הסיבות שהביאו לחסידי בעלז לייבא יין מרומניה לפסח ולכל ימי השנה. חסידי בלז מקווים שיעלה בידם ובעזרת השם יתברך שמו ישיגו במשך השנה את המטרה שהציבו לעצמם לגדור את הפירצה של יין נכרים בארץ ישראל ע"י זה שיביאו כמות גדולה מספקת מכל סוגי היינות תוצרת חו"ל ...

נשאלת השאלה מה דעתם של שר התעשיה ובעלי היקבים על פירצה זו בחומות תוצרת הארץ ... ?

הערות: ברור שכתבה זו נכתבה לקראת חג הפסח, אך לא ברור באיזו שנה. החלטתי על שנת 1982, מאחר וזו הייתה אחת מהשנים שבה שלט הליכוד בחסות קואליציה עם אגודת ישראל והיא קודמת לשנת 1989 שנת סיום המשטר הקומוניסטי ברומניה. בשנה זו, פסח חל בחודש אפריל וזו הסיבה לתאריך אפריל 1982.

הכתבה יועדה כנראה לעיתון "דבר" אך לא פורסמה.
- אלי זבולוני
Powered By Click for details


לא פורסם נשלחו לפרסום 1982
לחצו לפתיחת המסמך
לחצו לפתיחת המסמך
שימו לב: התמונות מוגנות בזכויות יוצרים, אין להעתיקם ללא ציון המקור ממנו נלקח הדף - לפרטים פנו לדף צרו קשר
 

ייזום והקמת האתר - אלי זבולוני - עולמות אפשריים בע"מ עולמות אפשריים בע"מ © 2010-2017 - עיצוב: סטודיו פיני חמו

© האתר ranaz.co.il והתוכן המצוי בו מוגנים בזכויות יוצרים. כל זכויות היוצרים על תוכן האתר שייכות לילדיו של נח זבולוני
כל התמונות באתר (אלא אם כן צוין אחרת) הן פרי יצירתו של אלי זבולוני בעל הזכויות בהם. אין לעשות בהן כל שימוש או לשנותן ללא הרשאה מפורשת מיוצר התמונות.
אין להעתיק, לשכפל, לחקות או לעשות כל שימוש בתוכן שבאתר ללא רשות בעלי הזכויות.
בקשות לשימוש בתוכן כלשהוא מהאתר יש לשלוח דרך דף צרו קשר.