לדוגמא: הרב שך | "הרב שך"
חפשו

גדולי ישראל דנים מתי יש לחגוג את חג פורים בשכונות החדשות של ירושלים


מאת: נח זבולוני
פורסם: לא פורסם | נשלחו לפרסום - 00/03/1987
מדי שנה בשנה בהתקרב מועד חג הפורים יושבים בירושלים על המדוכה של ההלכה, מתי יחוגו תושבי השכונות החדשות שמסביב ירושלים את חג הפורים, בי"ד באדר כמו בערים הפרזות או בט"ו בו כמו בערים המוקפות חומה מימות יהושע בן נון שצריכות להיות שכונות קרובות לחומה ונראות ...

גם השנה הועלתה השאלה ההלכתית. הרבנות הראשית לירושלים קבעה כי השכונות החדשות שמסביב לירושלים הן חלק בלתי נפרד מירושלים העיר וקבעה את מועד החג בט"ו באדר כמו ירושלים המוקפת חומה מימות יהושע בן נון ...

ואילו העדה החרדית הקיצונית ואליה הצטרף השנה גם הרב הראשי לשעבר הרב יוסף עובדיה, שפסקו כי החג פורים יהיה בשכונות אלו כמו תל-אביב ושאר ערי הארץ הפרוזות.

בהקשר לשאלה הלכתית זו סיפר הרב יעקב קצנלבוגן מראשי פועלי אגודת ישראל את מה ששמע מאביו הגאון הירושלמי ר' רפאל קצנלבוגן זצ"ל שהיה מראשי העדה החרדית וממיסדיה ובסוף ימיו המנהיג הרוחני של פועלי אגודת ישראל.

היה זה בשנת 1927, לפני 60 שנה, בשנה זו עקר "בית היתומים דיסקין" מוסד ע"ש הרב מבריסק ר' יהושע לייב דיסקין, ממרכז העיר ירושלים ממקום שהוקם כיום בנק טפחות, לעבר מערב העיר לשכונת גבעת שאול, אשר ממחנה-יהודה עד שם עמדו אז כמה בנינים בודדים, והמרחק מחומת העיר העתיקה לגבעת שאול היה בדומה למרחק מרמות (שכונה חדשה) עד העיר העתיקה. והוא היה כמובן מנותק לחלוטין מהעיר ירושלים, אפילו מהעיר החדשה.

כשהגיע פורים הראשון בשנת 1928 עלתה מאליה הבעיה ההלכתית אם לקרות את המגילה במוסד בית יתומים דיסקין בט"ו באדר ולנהוג כמו בירושלים העתיקה המוקפת חומה מימות יהושע בן נון, או לנהוג כמו בערים פרזות ולחגוג בי"ד באדר.
הועלתה גם דעה שלישית והיא לנהוג משום ספק בי"ד וב- ט"ו כמו שנוהגים במקרים כאלה.

הרב הגאון ר' מיכל טוקצינסקי ז"ל ראש ישיבת "עץ חיים" ובעל "הלוח לארץ ישראל" אשר קובע שם את כל הנוהגים במקרים כאלה, פסק שהיות ומוסד בית יתומים דיסקין הוקם בריחוק גדול מהעיר העתיקה, וגם אינו נראה לעין, משום שאי אפשר לצפות על המבנים שבין החומות, לכן חייבים לקרוא בי"ד באדר. חלק עליו הגאון הירושלמי ר' רפאל קצנלבוגן ז"ל שהיה מראשי העדה החרדית וממייסדיה ולבסוף מנהיגה הרוחני של פועלי אגודת ישראל. הוא טען שהמיקום של המוסד הוא בתחומה של ירושלים וחייבים לחוג שם את הפורים בט"ו באדר.

לאחר ששניהם לא יכלו להגיע לעמק השווה, הציע ר' רפאל לר' מיכל לפנות בשאלה זו לרבני ירושלים. ואמר: "אתה ר' מיכל מקורב לרב אברהם יצחק הכהן קוק, לך ושאל אותו, ואני שנמנה על מעריציו של הרב יוסף חיים זוננפלד (רבה הראשי של העדה החרדית) אלך ואשאל אותו". ההצעה נתקבלה ושניהם הלכו בנפרד לשאול את רבו.

וכשחזרו ר' רפאל ור' מיכל מן המפגש עם הרבנים הראשיים דיווחו אחד לרעהו על מה שנאמר להם בנידון כפי שהוסכם ביניהם.

ר' רפאל סיפר שר' חיים זוננפלד השיב לו שהגאון מבריסק, הרב דיסקין, ייסד מוסד בירושלים דווקא, ואם נפסוק לשנות את הפורים ולנהוג אחרת מאשר בירושלים, מחוייבים אנו להקים מוסד חדש אחר בירושלים ולהעביר מגבעת שאול את החניכים לשם, כדי לקיים את צוואתו של הרב דיסקין, ולכן יש לחגוג את הפורים בבית היתומים דיסקין בט"ו באדר כמו בירושלים, כי המוסד שוכן בירושלים העיר.

ור' מיכל סיפר על פסק דין דומה ששמע מהרב קוק אבל מאספקט אחר. הרב קוק אמר: "מחובתנו ותפקידנו להרחיב את ירושלים עיר הקודש בכל המרחקים האפשריים, ולצרפם לעיר ירושלים, ומשום כך נחגוג את הפורים במוסד דיסקין כמו בירושלים.

וכך נהגו ונוהגים עד עצם היום הזה.

בראש הכתבה מופיעה השורה:
לחיים - לעיון ולשעשוע, זה כבר הועתק. [ * ]

דפים בנושא:


הערות:
* נח זבולוני שלח כתבה זו לחיים באר, כנראה אחרי שייעד כתבה זו לעיתון "דבר", אך לא פורסמה. הכתבה צולמה בארכיון חיים באר, בספרייה הלאומית בירושלים ועל כך תודתנו.

מועד הכתבה נקבע לחודש מרץ 1987, החודש בו חל חג פורים, השנה נקבעה לפי המשפט שכתב נח זבולוני ובו הוא מזכיר מאורע שקרה בשנת 1927 ומציין כי היה זה 60 שנה לפני כתבה זו.
- אלי זבולוני


צולם בארכיון חיים באר - הספרייה הלאומית בירושלים
Powered By Click for details


לא פורסם נשלחו לפרסום 1987
לחצו לפתיחת המסמך
לחצו לפתיחת המסמך
שימו לב: התמונות מוגנות בזכויות יוצרים, אין להעתיקם ללא ציון המקור ממנו נלקח הדף - לפרטים פנו לדף צרו קשר
 

ייזום והקמת האתר - אלי זבולוני - עולמות אפשריים בע"מ עולמות אפשריים בע"מ © 2010-2024 - עיצוב: סטודיו פיני חמו

© האתר ranaz.co.il והתוכן המצוי בו מוגנים בזכויות יוצרים. כל זכויות היוצרים על תוכן האתר שייכות לילדיו של נח זבולוני
כל התמונות באתר (אלא אם כן צוין אחרת) הן פרי יצירתו של אלי זבולוני בעל הזכויות בהם. אין לעשות בהן כל שימוש או לשנותן ללא הרשאה מפורשת מיוצר התמונות.
אין להעתיק, לשכפל, לחקות או לעשות כל שימוש בתוכן שבאתר ללא רשות בעלי הזכויות.
בקשות לשימוש בתוכן כלשהוא מהאתר יש לשלוח דרך דף צרו קשר.
הצהרת נגישות